Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Παντελής η έλλειψη προτάσεων διάσωσης του Ασφαλιστικού από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης!



 Είναι γενική η αποδοχή ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας μας χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα προκειμένου να αντέξει στο χρόνο και να είναι σε θέση να εξασφαλίζει σύνταξη στους ήδη συνταξιούχους, αλλά και σ αυτούς που στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθούν!

Η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ασφαλιστικό μας, είναι λίγο πολύ γνωστή και οι λόγοι που το οδήγησαν σ αυτή τη δυσμενή κατάσταση είναι επίσης γνωστοί!

Για την ιστορία όμως θα αναφέρω μερικούς, προκειμένου οι νεώτεροι προπαντός να τους μάθουν και οι παλιότεροι να τους θυμηθούν!

  1. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ από όταν ιδρύθηκε το Ασφαλιστικό, κατέθεταν τα αποθεματικά των ταμείων στη τράπεζα Ελλάδος με επιτόκιο 0% και αυτή με τη σειρά της τα έδινε στις άλλες τράπεζες, οι οποίες δανειοδοτούσαν τους επιχειρηματίες με επιτόκια μέχρι και 25%! Έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν το παραμικρό κέρδος η όφελος!
  2. Επί κυβέρνησης Σημίτη αποφασίστηκε να παίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο και είναι γνωστό πόσα δισεκατομμύρια χάσανε όπως άλλωστε και όλος ο Ελληνικός λαός!
  3. Επί κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, «οι κουμπάροι» όπως έχουν μείνει στην ιστορία και ήταν οι διοικητές των ταμείων, αγόρασαν τοξικά ομόλογα με τα αποθεματικά των ταμείων χάνοντας πολλά δισεκατομμύρια!
  4. Με το PSI (το γνωστό κούρεμα του χρέους μας) επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με υπουργό οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχασαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία 13 δισεκατομμύρια Ευρώ μέσα σε μια νύχτα!
  5. Η ανεργία με το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ανοχή και τη κάλυψη της εισφοροδιαφυγής από τους εργοδότες, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών!
Είναι οι βασικότεροι λόγοι που έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία σ αυτή την επικίνδυνη για τη συνέχιση χορήγησης των συντάξεων και των άλλων κοινωνικών παροχών που χορηγούνται από αυτά!

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, υπό τη καθοδήγηση των δανειστών, προκειμένου να διορθώσουν τη κατάσταση αυτή, επιδόθηκαν σε μία αντισυνταξιοδοτική πρακτική κόβοντας μέχρι και 11 φορές μέσα σε πέντε χρόνια τις συντάξεις που η μείωσή τους έφτασε συνολικά από 40 έως 45%, χωρίς να φέρουν έστω και στο ελάχιστο κάποια βελτίωση της κατάστασης!

Μάλιστα στις προεκλογικές τους διακηρύξεις οι οποίες ήταν σύμφωνες με τις υποδείξεις των δανειστών και τις υποστήριζαν σθεναρά με την υιοθέτηση του ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, προέβλεπαν περαιτέρω μείωση των συντάξεων!

Τώρα με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επειδή η κατάσταση του Ασφαλιστικού έφτασε στο απροχώρητο, αποφασίσθηκε η σωτηρία του με μια σειρά προτάσεις και μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις, μειώνουν σε κάποιο ποσοστό αυτές που θα χορηγηθούν από 1-1-2016, αλλά προβλέπουν την αποκατάστασή τους εάν και εφ όσον ανέβει το Ακαθάριστο Εθνικό μας Εισόδημα (ΑΕΠ) και προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5% σε γενικές γραμμές!

Στις προτάσεις αυτές που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση στους εταίρους μας, προκειμένου να έλθουμε σε κάποια συμφωνία, ώστε να γίνει με επιτυχία η αξιολόγησή μας και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την όποια από μείωση του χρέους μας, δυστυχώς όλη η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιπαραθέσει καμία μα καμία αντιπρόταση περί διάσωσης του ασφαλιστικού, παρά μόνο διαμαρτύρεται για την αύξηση των εισφορών στους εργοδότες η οποία όπως προαναφέραμε προβλέπετε να είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα(1%)!

Η γύμνια τους , η αδυναμία τους και η αποφυγή από μία τέτοια στάση ευθύνης, αποδεικνύεται κάθε φορά που γίνονται συζητήσεις επί του θέματος στα ΜΜΕ!

Συγκεκριμένα ο Ρωμανιάς όταν ρωτήθηκε από τον Αυτιά, στη πρωϊνή εκπομπή του το περασμένο Σάββατο στον ΣΚΑΙ, απάντησε ότι έχει κάποιες προτάσεις αλλά θα τις παρουσιάσει στο τέλος του μήνα χωρίς να δικαιολογήσει επαρκώς τη καθυστέρησή του αυτή!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη με τη Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν έχει αντιπρόταση στις προτάσεις της κυβέρνησης, απάντησε ότι έχει κάποιες στο μυαλό του τις οποίες θα φανερώσει όταν γίνει πρωθυπουργός!

Σήμερα το πρωί ο Μαρκόπουλος της Ν.Δ στην ΕΡΤ με τη Μαριλένα Κασίμη, απέφυγε επιδεικτικά να μιλήσει για τις προτάσεις της Ν.Δ, λέγοντας ότι θα ακουστούν μέσα στη βουλή όταν θα έρθει για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!

Δεν υπάρχει πουθενά μα πουθενά, κάτι που να έχει γραφτεί η που να έχει ακουστεί, ότι το τάδε κόμμα προτείνει:  μία, δύο, τρεις, τέσσερεις προτάσεις, σε αντιδιαστολή με αυτές της κυβέρνησης, που να λένε συγκεκριμένα: αυτό, αυτό και αυτό  για τη διάσωση του Ασφαλιστικού μας συστήματος!

Οι κραυγές και οι εντάσεις που δημιουργούν όπου παρουσιάζονται, αποσκοπούν μόνο και μόνο να κρύψουν τη γύμνια τους αυτή και να κλέψουν τις εντυπώσεις των αφεντικών τους που επιβαρύνονται με αύξηση των εισφορών τους κατά 1%!

Τα πράγματα είναι δύσκολα!
Το Ασφαλιστικό μας σύστημα χρειάζεται παρεμβάσεις!
Η κυβέρνηση το τολμά!
Η αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει γνώμη!
Οι Δανειστές μας περιμένουν την έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό!
Ας ελπίζουμε σε ότι το καλύτερο δυνατόν!

Και ας μη ξεχνένε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ καθως και όλοι οι άλλοι παρατρεχάμενοι αυτών, σκηνές σαν κι αυτές, που έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν όταν ήταν εν τη βασιλεία τους!!!

Τρίπολη 7-1-2016                               Τάσος Παπαζαχαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου