Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τι κομίζει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση – Τι προβλέπει η «συμφωνία – γέφυρα» – Έρχεται πιο κοντά ο συμβιβασμός;



Εναλλακτικό σχέδιο για «πρόγραμμα-γέφυρα» τεσσάρων αξόνων, με ισχύ έως τις 31 Αυγούστου, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να ενεργοποιηθεί το νέο «συμβόλαιο» με τους εταίρους, καταθέτει η κυβέρνηση αύριο στο Eurogroup.

Η συμβιβαστική πρόταση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από τους εταίρους, αλλά, ενδεχομένως, να «περάσει» στην Αθήνα ως «συμφωνία-γέφυρα», προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη βάση σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν με την τεχνική συμβολή από ΟΟΣΑ και Lazard.

Μάλιστα, εκτιμάται πως η πρωτοβουλία Γιούνκερ, που σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει εξ ολοκλήρου αποδεκτή αφού περιλαμβάνει και πρόταση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτέλεσε μια πρώτη ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά των συγκεκριμένων κύκλων.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι ακολούθησε το ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα του τεχνικού «εξπέρ» του EuroWorkingGroup, Τ. Βίζερ, την Κυριακή.

Στο επίκεντρο της νέας πρότασης βρίσκονται δέκα μεταρρυθμίσεις, που θα αντισταθμίσουν την απόρριψη του 30% των «επαχθών» μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, αλλά και ελληνική πρόταση για χρήση αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ για διαγραφή μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Επιδίωξη είναι αύριο, στο έκτακτο Eurogroup, να συζητηθεί το νέο σχέδιο, χωρίς να αναμένεται συμφωνία εκεί, αλλά στο ιδανικό σενάριο να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Ενδεχόμενο που δεν απέκλειαν χθες πηγές της Κομισιόν, θεωρώντας πως είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία έως τη Δευτέρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση για τη μεταβατική περίοδο έως την ενεργοποίηση του νέου συμβολαίου με τους εταίρους την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει τα εξής:

1. Αφαίρεση ή αναστολή του 30% των δεσμεύσεων του Μνημονίου, που η κυβέρνηση θεωρεί τοξικές και αντικατάσταση με δέκα γενναίες μεταρρυθμίσεις, «δικές μας», που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, χωρίς να περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον Γ. Βαρουφάκη.
2. Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ και δέσμευση σε στόχο για πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ, ακριβώς δηλαδή στα επίπεδα που έκλεισε το 2014.
3. «Μενού» επιλογών, στη βάση των ανταλλαγών ομολόγων (swap), για την απομείωση και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτελέσει κεντρικό άξονα του New Deal με τους πιστωτές.
4. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Χρηματοδότηση
Σχετικά με το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, έως την 1η Σεπτεμβρίου, θέμα που αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης από την Ευρώπη προς την Αθήνα, στις ελληνικές επιδιώξεις εντάσσονται τα εξής:
1. Εκταμίευση από την ΕΚΤ του 1,9 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος SMP, είτε απευθείας στην Αθήνα ή στο ΔΝΤ για εξόφληση δόσεων μέσα στον Μάρτιο.
2. Διεύρυνση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, κατά 8 δισ. ευρώ και έναν πιο ελαστικό ELA.
3. Ενδεχόμενη εκταμίευση μέρους από τις δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την πέμπτη αξιολόγηση, ιδίως εάν απαιτηθεί τελικά να καλυφθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

«Κόκκινες  γραμμές» 
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως τελικά θα αποφευχθεί η ρήξη και δεν θα την επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι. «Θα τους βομβαρδίσουμε με λελογισμένες μετριοπαθείς θέσεις. Θέλουμε συμφωνία, δεν θέλουμε ρήξη», έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζεται κείμενο ελληνικών προτάσεων που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από δικηγόρο της Wall Street, περιλαμβάνοντας όμως και μεταρρυθμίσεις για το αυριανό Eurogroup.

Τόνιζαν δε πως εάν μας ζητήσουν να μείνουμε σε ένα πλαίσιο, με τεράστιο χρέος, χωρίς ρυθμίσεις, με υπερβολικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια με χρήση αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ για διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θεωρεί επαχθείς, χωρίς επενδυτικό πρόγραμμα μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με απευθείας διοχέτευση στην αγορά, χωρίς κρατική παρέμβαση, θα τεθούν «κόκκινες γραμμές».

Εξοδο μόνο από ατύχημα
Σύμφωνα με ξένα δίκτυα που επικαλούνται δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να συμβεί μόνο από ατύχημα, και είναι απίθανο. «Δεν πιστεύω ότι η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ θα αφήσουν να συμβεί αυτό», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο από ατύχημα.

Τρίπολη 11-2-2015                                                       Τάσος    Παπαζαχαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου