Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μία – μία οι κοινωνίες απορρίπτουν τις ανορθόδοξες από πολλές πλευρές μορφές διαχείρισης των σκουπιδιών!



          Μετά τη κοινωνία της Καλλιρρόης αλλά και του Δήμου Οιχαλίας γενικότερα στη Μεσσηνία, έρχονται και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Παλαιόχουνης της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, να σηκώσουν το ανάστημά τους και να διαμαρτυρηθούν για τα όσα σχεδιάζουν να φτιάξουν στη περιοχή τους, όλοι οι άλλοι χωρίς τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους!
          Το γεγονός ότι πολλά έχουν σχεδιαστεί, να φτιάξει η Περιφέρεια μαζί με τον προσωρινό ανάδοχο της διαχείρισης των σκουπιδιών στη περιοχή της Παλαιόχουνης, εν αγνοία των κατοίκων, στη κυριολεξία εν κρυπτό, φανερώνει και μαρτυρά τις άσχημες και ανθυγιεινές επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον της περιοχής.
          Διαφορετικά η απλή λογική το λέει, ότι αν όλα θα ήταν ευνοϊκά για τους κατοίκους και το περιβάλλον, θα γίνονταν με τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, με πολιτευτές και βουλευτές, με κέτερινγκ και πολύ δημοσιότητα!
          Όμως σχεδιάζανε χωρίς το ξενοδόχο, που είναι οι κάτοικοι της περιοχής, αφού θέλανε να τους πιάσουνε στον ύπνο και όλα μετά να θεωρούνται τετελεσμένα!
          Να όμως που ο Θεός αγαπάει το κλέφτη, αγαπάει όμως και το νοικοκύρη!
          Με παρέμβαση της Δημοτικής κίνησης του Δήμου Τρίπολης της ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, η οποία μοίρασε στη περιοχή ανακοίνωση ενημερωτικού χαρακτήρα, για τα όσα πρόκειται να γίνουν στη περιοχή Παλαιόχουνης, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν και άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις!
          Έτσι όπως πληροφορήθηκα, αύριο Κυριακή 17-11-2013 στο κτίριο του σχολείου στη Παλαιόχουνη ώρα 11 το πρωί, γίνεται συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν και να οργανώσουν τις όποιες αντιδράσεις τους , που οι ίδιοι θα αποφασίσουν!
          Πάντως όλοι τους βλέπουν, ότι η μεταφορά στο χώρο τους χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη μορφή που θα πηγαίνουν εκεί δηλαδή ανακατωμένα οργανικά με ανόργανα, (σύμμεικτα λέγονται στην επιστημονική τους ορολογία), δεν θα ανακυκλώνονται ικανοποιητικά και έτσι το 80% του όγκου τους, θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ ο οποίος γρήγορα θα γεμίσει και τότε η που θα οδηγηθούν αναγκαστικά στη καύση τους η η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση από τα υπερβολικά αναξιοποίητα σκουπίδια που θα συσσωρεύονται!
          Αν ήταν όλα ρόδινα και προς όφελος των περιοίκων, όπως τα παρουσιάζει ο ανάδοχος εργολάβος αλλά και η Περιφέρεια, θα τα ήθελαν και οι Κορίνθιοι και οι Αργολιδείς και οι Μεσσήνιοι και οι Λάκωνες και τότε ο Σαμαράς, όλοι μας ξέρουμε, που θα τα πήγαινε!
          Περιμένουμε οι αρμόδιοι, αντί να προσπαθούν να πιάσουν στον ύπνο τις τοπικές κοινωνίες η να προσπαθούν να τις ξεγελάσουν με ανταλλάγματα και άλλες υποσχέσεις, να προχωρήσουν άμεσα στην διαχείριση των σκουπιδιών ανά Δήμο η ανά μικρές ενότητες Δήμων, με τη μορφή της ανακύκλωσης- κομποστοποίησης και το διαχωρισμό στη πηγή, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαχείρισή τους, να μένουν τα όποια χρηματικά οφέλη στα ταμεία των Δήμων και να μην επιβαρύνεται  μία περιοχή, από τη συσσώρευση των σκουπιδιών  όλης της Περιφέρειας και όχι μόνο!

Τρίπολη  16-11-2013               Τάσος  Παπαζαχαρίας
                                    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρίπολης
                                        Από τη «Μαντινειακή Συμπολιτεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου