Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, άφησε τελικά τη τελευταία του πνοή!

         Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το παραμύθι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, όταν ένα κοριτσάκι σε κεντρικό δρόμο μιας πόλης του βορά, μέσα στο χιόνι και στη παγωνιά, προσπαθούσε να πουλήσει σπίρτα στους περαστικούς, προκειμένου να βγάλει κάποια χρήματα, για να αγοράσει και να φάει κάτι η άρρωστη και άνεργη μητέρα του!
          Εποχή του Μεσαίωνα! Τότε που οι άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης, χωρίς τα πιο στοιχειώδη πράγματα για τη ζωή!
          Τότε που οι συνθήκες ζωής ενέπνευσαν πολλούς λογοτέχνες και έτσι γράφτηκαν τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά έργα, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η ανθρωπότητα ακόμη και μέσα στη καρδιά της Ευρώπης!
          Σήμερα! Στις μέρες μας! Ύστερα από τόσους αιώνες! Δυστυχώς στη χώρα μας! Βιώνουμε παρόμοια περιστατικά! Βλέπουμε στους δρόμους παρόμοιες εικόνες!
          Ένα κοριτσάκι, 13 μόλις ετών, πριν ακόμα γνωρίσει τη ζωή, χαιρέτησε τον κόσμο τούτο, κάτω από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες!
          Μέσα σ ένα σπίτι που δεν είχε ηλεκτρικό, που δεν είχε θέρμανση και προφανώς τα πιο στοιχειώδη για τη ζωή, πέθανε δίπλα στην άνεργη μητέρα του, η οποία μόλις και γλύτωσε από τα δόντια του χάρου, από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού, που χρησιμοποιούσανε σαν τη μοναδική εστία θέρμανσης μέσα στο φτωχικό τους σπίτι!
      -  Τι να πει κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα σε τούτη τη χώρα!
      -  Τι να πει κανείς για κοινωνική δικαιοσύνη, για πρόνοια, για φροντίδα στους ανήμπορους και στους οικονομικά αδυνάτους!
      -  Αν ζούσε σήμερα ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, σίγουρα θα έγραφε πολλά λογοτεχνικά έργα, εμπνευσμένος πάντοτε από τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων!
      -  Όλοι εμείς, οι ζωντανοί, τώρα τι κάνουμε;;;
      -  Σφυρίζουμε αδιάφορα;;;
      -  Δεν μας αφορά το θέμα;;;
      -  Δεν είναι κάτι σημαντικό;;;
      -  Δεν έχει να κάνει με την αγαπημένη μας ποδοσφαιρική ομάδα;;;
      -  Είναι πολύ μακριά η Θεσσαλονίκη από τη Τρίπολη;;;;
      -  Η μήπως πιστεύουμε ότι εμάς η κρίση θα μας προσπεράσει;;;
      -  Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, από το απάνθρωπο αυτό γεγονός και ας τρέξει ο καθένας μας στις πιο απόκρυφες πτυχές τις ψυχής του!
      -  Ίσως εκεί να βρούμε κάποια υπόλοιπα ανθρωπιάς, που να μας έχουν μείνει από τότε που διαβάσαμε σαν παιδιά, το έργο του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και όλους μας πιάναν τα κλάματα!!!!

Τρίπολη 4-12-2013                           Τάσος  Παπαζαχαρίας
                                                   www.tasospapazax.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου