Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Σε Δημόσια Διαβούλευση το Π.Δ που αφορά την προστασία του Μαινάλου.

Η πολιτική διάσταση του θέματος

Η διαβούλευση για το Π.Δ δεν γίνεται σε τυχαία χρονική στιγμή.
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορούσε την προστασία του Μαινάλου είχε συνταχθεί προ 15 ετίας περίπου και όλοι μας τόσα χρόνια ζητούσαμε την έκδοση Π.Δ προκειμένου να μπει σε εφαρμογή.
Παρά τις ενοχλήσεις των φορέων τόσα χρόνια, εν τούτοις δεν υπήρχε πρόοδος.
Έρχεται τώρα η διαβούλευση του Π.Δ ύστερα από τον Ν. 4014/2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του υπόδικου υπουργού σήμερα, αλλά υπουργού ΥΠΕΚΑ τότε, όταν αντικατέστησε την Μπιρμπίλη και έφτιαξε αυτό το τερατούργημα.
Επίσης αυτό τον καιρό είναι υπό διαβούλευση μία Κ.Υ.Α (Κοινή Υπουργική Απόφαση) η οποία ενισχύει επικουρικά και υλοποιεί τον παραπάνω νόμο.

Τι προβλέπουν αυτά τα δύο;;;;

Καταργούν την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι τώρα, εκπόνησης και υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια έκδοση περιβαλλοντικών όρων σε έργα όπως:
  1. Ξενοδοχειακά καταλύματα.
  2. Οργανωμένες Τουριστικές κατασκηνώσεις.
  3. Χώροι στάθμευσης Τροχόσπιτων.
  4. Συνεδριακά κέντρα.
  5. Ξενώνες Νεότητας, Ειδικών Ομάδων, Γηροκομεία κλπ.
  6. Δασικά χωριά.
  7. Ψυχαγωγικά Θεματικά Πάρκα (νεροτσουλήθρες , ζωολογικοί κήποι)κλπ.
Δηλαδή η ασυδοσία στο αποκορύφωμά της!!!
Πολύ περισσότερο όταν τέτοιου είδους έργα είναι να γίνουν:
  1. Εντός η εκτός πολεοδομικών σχεδίων.
  2. Σε Δάση.
  3. Σε περιοχές Ναtura.
  4. Σε αρχαιολογικούς χώρους.
Δηλαδή η λαϊκή μας παροιμία «Μπάτε σκυλιά κι αλέστε κι αλεστικά μη δίνεται» σε όλο της το μεγαλείο!!!
Υλοποιείται με τον χειρότερο τρόπο το σύνθημα της κυβέρνησης «όλα για την υποτιθέμενη ανάπτυξη» αδιαφορώντας για το όποιο περιβαλλοντικό κόστος.
Είναι η εφαρμογή στην πράξη της περιβόητης διαδικασίας με ρυθμούς Fas Trak, που στην ουσία τα δίνει όλα στους επενδυτές, υπερπηδώντας ότι καλό υπήρχε μέχρι σήμερα!!!
Γι αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε διαβολική σύμπτωση, που τούτη τη χρονική στιγμή είναι σε διαβούλευση και άλλοι παρόμοιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο και καλύτερο την παραλιακή ζώνη από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
Όλα για όλα στον επενδυτή, ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, όπως στην περίπτωσή μας για το Μαίναλο.
Οι πιο Μαζικοί, οι πιο αντιπροσωπευτικοί φορείς της κοινωνίας μας, του Δήμου μας, έχουν εκφράσει Δημόσια τις σοβαρές αντιρρήσεις τους, γι αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν σε βάρος του Μαίναλου.
Οι αντιρρήσεις τους είναι πολύ τεκμηριωμένες με θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα.
Πρέπει η Περιφέρεια, οι παρά Μαινάλιοι Δήμοι και Κοινότητες να συνταχθούν με αυτές τις φωνές αγωνίας, διαμαρτυρίας και ανησυχίας των Κοινωνικών Φορέων για την τύχη του Μαινάλου.

Εμείς τι θέλουμε:

  1. Θέλουμε μια ανάπτυξη του Δήμου μας που να σέβεται το φυσικό κάλλος, που μας χάρισε η φύση απλόχερα.
  2. Θέλουμε η ανάπτυξη αυτή, να γίνει με ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
  3. Θέλουμε να σέβεται τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας.
  4. Προπαντός θέλουμε να υποστηρίξουμε τις εκατοντάδες αγροτουριστικά καταλύματα που ήδη υπάρχουν και πολλά από αυτά είναι χρεωμένα στις τράπεζες με δάνεια που έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες τους.
  5. Θέλουμε να προστατέψουμε την πανίδα και τη χλωρίδα του Μαινάλου, που είναι ανεκτίμητος θησαυρός μοναδικός στην Ευρώπη.
  6. Θέλουμε να κάνουμε την ίδια τη φύση τουριστικό προϊόν, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ότι σε λίγα χρόνια θα σπανίζει, από τον ρυθμό που την καταστρέφουμε, είτε από φωτιές, είτε από άναρχη δόμηση, είτε από αντί περιβαλλοντικές επενδύσεις.

Εμείς δεν θέλουμε:
Τον τουρισμό εκείνης της μορφής και της αντίληψης με τις ογκώδεις κύριες και ατελείωτες βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως: γήπεδα ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, τένις, γκόλφ, τοξοβολίας, αντισφαίρισης, γυμναστήρια, μασάζ, υδρομασάζ, σάουνες, κολυμβητήρια κ.λ.π  και όλα αυτά μέσα σε ένα αυστηρά κλειστό τουριστικό πακέτο που δεν αφήνει περιθώρια στην τοπική κοινωνία να διαθέσουν έστω και ένα αυγό.
Κάτι τέτοιο θα φέρει εκτός από την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή στις τοπικές κοινωνίες μας.

Οι παρά Μαινάλιοι πληθυσμοί αντίθετα, έχουν προηγηθεί του Π.Δ και των όσων αυτό προβλέπει και έχουν οργανώσει τις παρεμβάσεις τους, όμως σε άλλη κατεύθυνση. Έχουν ιδρύσει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Προστασίας του Μαινάλου, με έδρα την Στεμνίτσα και μάλιστα έχουν βραβευτεί για την καινοτόμο αυτή επιχείρηση πρόσφατα στην Αθήνα 10-6-2012. Επίσης οργάνωσαν Τριήμερο 21,22 και 23-9-2012 Επιστημονικό Συνέδριο για το Ορεινό Τοπίο στην Ελάτη (κοινότητα στην καρδιά του Μαινάλου) με αξιόλογες εισηγήσεις και συμπεράσματα για την προστασία του βουνού και την σημασία που θα έχει για τις ορεινές κοινότητες η προστασία αυτή.

Συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του σχεδίου του Π.Δ

-         Η έκταση στην οποία αναφαίρετε το Π.Δ είναι πολύ μικρή σε σχέση με την συνολική έκταση του βουνού και μεγάλες περιοχές του Νοτίου μέρους του που βλέπει προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι εκτός αναφοράς.
-         Επίσης δεν αναφαίρετε καθόλου στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, που τόσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, με την κατασκευή φράγματος.
-         Ακόμη δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στην ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου Οστρακίνας και για την συγκεκριμένη χρήση του.
-         Επίσης η οριοθέτηση της όσης έκτασης περιλαμβάνει το σχέδιο του Π.Δ και η οριοθέτηση των τεσσάρων επί μέρους ζωνών που προβλέπει, δεν γίνεται με την σύγχρονη μέθοδο των συντεταγμένων μέσω δορυφόρου, έτσι ώστε να είναι σαφέστατα τα όριά τους, αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης στο μέλλον από κάθε λόγο και για κάθε αφορμή.
-         Να εμπλουτιστεί η διαχείριση του πάρκου με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και άλλων εμπλεκόμενων με το βουνό φορέων όπως: Δήμοι Τρίπολης και Γορτυνίας, κοινωνικών φορέων όπως: περιβαλλοντικών, επιστημονικών οργανώσεων και των επιμελητηρίων, ώστε να μην γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το Δασαρχείο Βυτίνας.
-         Να οριοθετηθούν οι κοίτες χειμάρρων και οι ζώνες παρόχθιας βλάστησης αυτών, για τους οποίους και τις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά.
-         Να απαγορεύεται η περίφραξη νομίμως υφισταμένων ιδιόκτητων αγρών και όπου αυτή κριθεί απαραίτητη να γίνεται μόνο από φυσικά υλικά φυτοφρακτών.
-         Να απαγορευτεί ρητώς η εγκατάσταση κάθε είδους και μορφής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσα στην οριοθετημένη περιοχή του πάρκου.

Οι επί μέρους Ζώνες και ο ρόλος τους.

Το σχέδιο του Π.Δ κάνει αναφορά για τέσσερες Ζώνες για τις οποίες και για την κάθε μία, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Ζώνη Α1  Είναι η Ζώνη που προβλέπεται ως χώρος απόλυτης προστασίας για την ζωή και την αναπαραγωγή της πανίδας και για την οποία συμφωνούμε, παρ όλο που η έκτασή της είναι σχετικά πολύ μικρή.(Περιοχή Αρκουδορέματος).

Ζώνη Α2. Είναι η Αλπική Ζώνη και περιλαμβάνει τις εκτάσεις πάνω από τα 1500 μέτρα υψόμετρο, όπου έτσι και αλλιώς λόγω του αφιλόξενου τοπίου και των σκληρών καιρικών συνθηκών, απαγορεύει την δόμηση.
Εξαιρεί όμως την κατασκευή  Αθλητικών εγκαταστάσεων  για το οποίο δεν συμφωνούμε, χωρίς να κατοχυρώνει όπως είπαμε νωρίτερα το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο, για το οποίο υποστηρίζουμε ότι πρέπει να οριοθετηθεί και να επιτρέπει αυστηρά στον οριοθετημένο χώρο,  να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και εγκαταστάσεις, ώστε να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του.

Ζώνη Β1. Είναι η Ζώνη που περιλαμβάνει όλες τις δασικές εκτάσεις και ως εκ τούτου απαγορεύει την δόμηση και για το οποίο συμφωνούμε.

Ζώνη Β2. Είναι η Ζώνη που περιλαμβάνει και αναφέρεται σε όλα τα διάκενα (Ξέφωτα) που υπάρχουν ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις. Εδώ το σχέδιο του Π.Δ επιτρέπει τη δόμηση και την κάθε είδους δραστηριότητα. Δεν εξασφαλίζει καμία προστασία και κανένα περιορισμό
Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ζώνη αυτή με τις συγκεκριμένες εκτάσεις να ενσωματωθεί στην ζώνη Β1 από τα 900 μέτρα υψόμετρο και πάνω.
Να απαγορεύεται κάθε μορφή δόμησης, αλλά να επιτρέπονται οι αγροτικές, κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές και κυνηγητικές δραστηριότητες όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Να δίδεται η δυνατότητα δόμησης μόνο μέσα στο πολεοδομικό σχέδιο, όπου τέτοιο υπάρχει και αν δεν υπάρχει, να γίνει ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανοιχτής Πόλης) για κάθε κοινότητα που βρίσκεται πάνω στο βουνό και σε υψόμετρο  900 μέτρων και πάνω.
Στα ΣΧΟΑΠ αυτά να πραγματοποιείται εκεί και μόνο, κάθε δόμηση με βάση τα γνωστά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και σχέδια της κάθε κοινότητας και γύρω από τις κοινότητες αυτές να δημιουργηθεί τράπεζα γης, όπου θα αντικαθίσταται ανάλογη έκταση οικοπέδων για κάθε ιδιοκτήτη,  που έχει τώρα έκταση μέσα στη ζώνη Β2.(στα διάκενα του δάσους)
Η θέση μας αυτή έχει να κάνει με την διατήρηση της ενότητας των δασοσκεπών εκτάσεων, χωρίς την παρεμβολή οικοδομημάτων, διότι υποστηρίζουμε ότι η δόμηση θα συνοδευτεί αναγκαστικά από υποδομές (δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και ασφαλτοστρωμένης πρόσβασης στους χώρους αυτούς) οι οποίες υποδομές, θα πληγώσουν και στη συνέχεια θα καταστρέψουν, από φωτιές και ασθένειες το υπάρχον δάσος και από ένα μελλοντικό Αρμαγεδδώνα οικοδόμησης.

Κάτω από τα 900 μέτρα υψομέτρου στη Ζώνη Β2, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, επειδή γειτνιάζουν, τα πολεοδομικά σχέδια της Τρίπολης, του Λεβιδίου  και όποιων άλλων οικισμών, ώστε να συμβαδίζει  το Π.Δ με τις ισχύουσες ρυθμίσεις των  Γ.Π.Σ και με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις (Β φάση) του εκπονούμενου Γ.Π.Σ –ΣΧΟΑΠ ειδικά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τρίπολης.

Τέλος, μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο, από τις ανεπάρκειες και τις ασάφειες που έχει το προς διαβούλευση σχέδιο Π.Δ, να παραδοθεί το Μαίναλο στην οικοπεδοποίηση και σε μία ακατάσχετη οικοδόμηση, προτείνουμε ο Δήμος Τρίπολης να οργανώσει σύσκεψη φορέων εντός των ημερών και αφού καταλήξουν σε μία ενιαία συνολική πρόταση πραγματικής  και ουσιαστικής προστασίας του Μαινάλου, να την καταθέσουν υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων και να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν τα οποιαδήποτε αντίθετα σχέδια σε βάρος του βουνού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου